2014. október 23., csütörtök

Fahéjas- almás töltött keksz, igazi őszi sütemény!

Sziasztok!

Nem tudom miért, de eddig még eszembe se jutott, hogy kifejezett receptekről írjak a blogon. Ez elég érdekes amúgy, hiszen a sütés az egyik hobbim. Instagramra töltöttem fel a címben olvasható sütiről egy képet, és oda írt Azrail, hogy reméli lesz recept is. Ekkor esett le a tantusz.... szóval fogadjátok szeretettel ennek az irtó finom sütinek a receptjét!
Többel is fogok jönni! : ))


Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 púpozott kk őrölt fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 11 dkg vaj
  • 14 dkg cukor
  • 1 tojás
  • pár csepp vaníliaaroma
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 közepes, savanykás alma
  • 2 púpozott tk étkezési keményítő
  • 3 ek cukor
  • 1/2 citrom leve
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. 
A töltelék összes hozzávalóját egy lábasba tesszük, kevergetés mellett addig főzzük, míg lágy, zselé állaga nem lesz. Ameddig hűl, elkészítjük a tésztát.
A száraz hozzávalókat egy tálba összekeverjük. Egy másikba a vajat simára keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojást. Ehhez öntjük a lisztes keveréket, a vanília aromát és a citrom héját, majd jól összegyúrjuk az egészet. Egy lágy tésztát kell kapnunk.
Szilvanagyságú darabokat tépkedünk a tésztából és ezeket a tenyerünkbe szétlapítjuk, majd a közepére teszünk egy kk-nyi tölteléket. Golyót formálunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

190 fokra előmelegített sütőben 8-15 perc alatt megsül.


Nekem 18 darab lett ebből az adagból és 13 percnyi sütés kellett neki a sima gázsütőbe.
Tényleg nagyon lágy a tészta és eléggé macerás golyót készíteni belőle úgy, hogy a töltelék belül maradjon és sehol ne kandikáljon ki, de megéri! : )

Írjátok meg ha elkészítettétek!

2 megjegyzés:

  1. Nincs itthon édesség, ám minden van itthon ehhez a recepthez... hm-hm... szerintem még a nap folyamán meglesz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. írd meg ha elkészítetted, hogy hogy ízlett!! : )))

      Törlés