2016. február 20., szombat

Hogyan varázsold újjá a szőnyeged?

Sziasztok!

Ma egy nagyon egyszerű, de praktikus dolgot fogok nektek megmutatni. 
Az alap sztori az az, hogy nyáron új szőnyeget kaptam, ami egy shaggy típusú zöld- fehér példány. A shaggykról tudni kell, hogy nagy, vastag szőrük van, konkrétan bele lehet túrni. (persze többféle is van, lehet cifrázni a fajtájukat, de mind tömött, hosszabb szőrű szőnyeg) Ebből kifolyólag nyár végére kezdtem kicsit morcos lenni, hogy már nem tartja úgy a "bundáját", kezd egyre inkább lelapulni, amit a porszívóval sem lehet orvosolni. 

Ezt a világi problémát panaszoltam a párom anyukájának, aki mondta, hogy mit próbáljak ki. Neki ezt a praktikát még az anyukája javasolta és igazából bármilyen szőnyegre tökéletes, meglepődök majd, hogy mennyi koszt össze lehet így szedni. 

A lényeg az, hogy egy lavorba tegyünk egy kis langyos vizet, öntsünk bele padlótisztítót vagy öblítőt (nem kell sok) és egy rongy segítségével kezdjük el dörzsölni a szőnyeget. Persze csavarjuk ki, nem kell, hogy tocsogjon. Apró kis mozdulatokkal kezdjük el több irányból dörzsölni a szőnyeget. A lényeg, hogy nem izomból kell végezni a műveletet, elég sepregető mozdulatokkal...tényleg durván összeszedi az összes koszt, hajat, szöszmöszt, ami beleragadt a szőnyegbe. Valamint újjá is varázsolja, abszolút felfrissül tőle és mintha újkorát látnánk. 


Az első kép a takarítás előtti állapot. A második a porszívózás utáni a harmadik pedig a rongyos mosás utáni. Ugyanolyan fénynél készült mind a három kép és egyiken sem állítottam a színt vagy a fényarányt. Szerintem abszolút látszik a különbség, teljesen felfrissült a szőnyegem.Úgy gondolom, hogy negyedévente megéri bíbelődni ezzel, hiszen meghosszabbítjuk a szőnyegünk életét vele, illetve meglepő, hogy azt hihetnénk, hogy tiszta...közbe annyira mégse. Nyugodtan lehet télen is alkalmazni, hiszen nem áztatjuk át a szőnyeget, csak épp hogy nyirkos lesz.

Ti mivel próbáljátok tisztán tartani szőnyegeket?

3 megjegyzés:

  1. Nálunk otthon perzsa szőnyeg van. Hasonló módszerrel szoktuk tisztítani, egy külön erre a célra használt körömkefével.

    VálaszTörlés
  2. Kb. ugyanilyen szőnyegem van csak más a mintája :). Én is hasonlóan tisztítószeres vízzel takarítom, csak én nem rongyot hanem kefét használok. Azzal is remekül működik :).

    VálaszTörlés
  3. Kefét a régihez használtunk, ehhez nem merek : DD

    VálaszTörlés